Over mezelf

wie ben ik

in rouw ben je nooit alleen

Het overlijden van mijn grootvader raakte me in het diepst van mijn bestaan. Als enig kind en kleinkind, werd ik geconfronteerd met het verlies van een van de grote steunpilaren in mijn leven. Mijn grootvader was een leuke, vredelievende man voor wie zijn vrouw, dochter en kleindochter alles betekenden. Doordat mijn mama een  chronische ziekte had was mijn grootvader prominent aanwezig in mijn opvoeding.  De COVID maatregelen zorgden er voor dat wij hem de laatste drie maanden van zijn leven in bijna absolute isolatie en eenzaamheid zagen uitdoven. Het maakte het verlies voor mezelf, mijn mama en grootmoeder extra zwaar. 

Het behalen van een bachelor-diploma sociaal werk bevestigde mijn intrinsieke waarden waarbij, sociaal en empatisch denken en handelen centraal staan. In mijn eigen rouwproces herkende ik de nood aan empathie en begeleiding. Ik voelde de nood om meer te weten over het verweven van de rouw in mijn leven zodat ik met een positieve houding, dankbaarheid en veel liefde kan terugdenken aan mijn grootvader. Het heeft me gesterkt in mijn leven.  

In Nederland specialiseerde ik me in creative methoden voor het verweven van verlies. In bijkomende opleidingen ging ik dieper in op het rouwproces bij verschillende vormen van verlies. Naast overlijdens kunnen ook een scheiding, een doodgeboren kind, een adoptie of verdwijning, diepe wonden nalaten. Zonder een degelijke verwerking kan dit het verdere leven beinvloeden. 

Zowel volwassenen als jongeren en kinderen kunnen te maken krijgen met een pijnlijk verlies. Naast persoonlijke professionele begeleiding zet ik me voor die laatste groep in als vrijwilliger bij Missing You, een organisatie voor rouwende kinderen die geen toegang kunnen krijgen tot professionele hulp.

Degene die men verloren heeft, kan ik niet terugbrengen. Maar het verlies een plaats geven, daar wil ik mijn voor inzetten. 

Yasmine

IMG-20210101-WA0043